Meny Stäng

Starta en e-handel utan startkapital – går det?

Starta e-handel

Vad betyder privatägd e-handel?

E-handel innebär en butik på nätet. För privatpersoner är det möjligt att starta en hemsida med andra företags varor (så kallad dropshipping) där du själv inte behöva investera i lager med produkter utan enbart förmedlar en sida där köpare enkelt hittar vad de söker. Genom varje genomfört köp får du vanligen betalt med en viss procent.

Samtliga branscher kommer med fördelar och nackdelar, e-handelsbranschen inkluderat. Innan du startar en butik på nätet är ett gott råd att läsa igenom alla källkritiska, relevanta sidor du kan hitta. Med väl genomförd research minimeras riskerna när du väl är i gång.

Fördelar med e-butik

  • Du behöver inte bistå med varulager själv
  • Färdiga plattformar för e-butiken finns tillgängligt
  • Stor frihet då arbetet är helt digitalt
  • Möjligheterna är många

Flertalet fördelar kan med all säkerhet tilläggas för var och en. Med research och lite tur kan din e-handel växa till ett varaktigt heltidsjobb.

Är lån eller annat slags startkapital nödvändigt?

Egentligen kan inga svar direkt besvara alla unika förutsättningar. Men generella svar leder dig åt rätt håll. Startkapital i form av lån kan behövas, till exempel till att upprätta en plattform. Låna pengar direkt på kontot listar ett antal seriösa långivare med förmånliga villkor vilket kommer väl till pass när du är i behov av kapital.

Har du sparade pengar alternativt inte önskar investera ett större belopp i uppbyggnaden av din webbshop finns mängder av valmöjligheter där startkapital inte nödvändigtvis är ett krav. När ekonomin är genomtänkt kan nästa punkt komma till tals.

Är lån eller annat slags startkapital nödvändigt?

Undersök marknaden för att lokalisera efterfrågan

En hel del frågor behöver ges svar på innan du är redo att påbörja arbetet med butiken. Ska butiken bestå av en hyrd/köpt plattform eller ska du göra en egen? Vilka varor ska du förmedla? Hur ska du hitta kunderna?

Ett gott råd är att hitta en utförlig att-göra-lista vilken du checkar av allt eftersom. På vägen lär fler funderingar uppstå vilket ger dig goda förutsättningar att starta en framgångsrik online butik.

Köp eller hyr en plattform för din e-handel

När du ska starta en e-handel behövs en plattform att sälja varorna genom. Möjligheterna är stora här då du kan välja mellan att köpa och hyra färdiga plattformar alternativt skapa en egen från grunden. Har du ingen direkt erfarenhet att uppbyggning av hemsida rekommenderas du att använda dig av en färdig plattform.

Med en enkel sökning återfinns flertalet företag vilka specialiserar sig på just e-handelsplattformar. Priset för en startklar plattform behöver inte landa på mycket mer än 130 kr/månad men allt beror på hur din affärsidé ser ut.

Tänk igenom marknadsföring och SEO

Mindre e-butiker kan ha svårt att synas då giganterna i branschen vanligen hamnar först i sökresultatet. Därav behövs en strategi för både SEO och marknadsföring. Skriv gärna ner en handlingsplan, likt budget- och affärsplanen. Med nedskrivna målsättningar blir genomförandet avsevärt enklare.

Tips:

  • Dela dina planer med ditt nätverk – Skriv i sociala medier om lanseringen
  • Starta en blogg för ytterligare intresse – Skapa (bland annat) sponsrade inlägg
  • Undersök hur din webbshop ska hamna långt upp i Googles resultat

Tillgång till oändligt med goda råd kring e-handel online

Var inte rädd för att söka på nätet, skriv in alla möjliga sökningar för att hitta så många svar som möjligt. En del erfarna entreprenörer skriver ut goda råd och vanliga misstag på otaliga hemsidor. Läs och sug åt dig allt de har att skriva om, då har du goda förkunskaper till att lyckas med en egen e-handel.