Meny Stäng

Tänk på det här när du ska skaffa kreditkort

hitta kreditkort

Det finns många olika kreditkort att välja mellan i dag, och ofta finns det också olika fördelar med dessa. När du ska skaffa ett kreditkort finns det en hel del som kan vara bra att fundera över, och här kommer vi att gå igenom några av dessa saker.

Fundera över hur du ska använda kreditkortet

Börja med att fundera över när och hur kreditkortet ska användas. Kommer det användas dagligen, eller sällan? Vill du ha ett kreditkort för nödsituationer eller kanske för en specifik utgift? Kommer du att betala tillbaka direkt när lönen kommer, utnyttja räntefri kredit eller dela upp betalningen?

Om du först funderar på varför du behöver ett kreditkort och hur du kommer att använda det så blir det enklare att hitta kreditkortet som just du behöver. Det finns som sagt en hel del olika att välja mellan, och du behöver veta vad du behöver för att kunna hitta det.

Hitta rätt kreditkort för just dig

Hitta rätt kreditkort för just dig

När du vet vad du behöver så är det dags att börja leta efter det. Nu vet du förmodligen redan vad du ska fokusera på. Kanske är det ett kreditkort med bra förmåner, ett kreditkort med återbäring eller ett med låg ränta?
Ofta är ju räntan det viktigaste när det gäller lån och liknande, men kreditkort är faktiskt ett undantag – åtminstone ibland. Detta eftersom kreditkort kan nyttjas på ett helt annat sätt, vilket gör att man ibland inte betalar någon ränta.
Många kreditkort har årsavgifter, men inte alla. Ibland kan dock en årsavgift innebära att förmånerna är bättre, så här kan det vara värt att fundera över om det finns förmåner som kan göra det värt att betala årsavgift.
Här gäller det som sagt att fokusera på det som är viktigt för just dig. Kanske är det räntan om du kommer att delbetala, kanske är det förmånerna, kanske är det att kreditkortet är utan årsavgift eller kanske är det räntefri kredit en längre period.

Välj kreditgräns

Ett kreditkort kan ha en kreditgräns på 5000 kronor men också på flera hundra tusen. Det är förstås bara du själv som vet hur hög kredit du behöver, även om det inte alltid känns så självklart. Om tanken är att kreditkortet ska användas ofta men att hela summan ska återbetalas vid lön så kan det vara en fördel om beloppet inte överstiger lönen. Med det sagt så kan det förstås vara så att du vill ha marginal ifall att du någon gång behöver köpa något dyrare och delbetala.
Ska kreditkortet användas som alternativ till buffert, vid oförutsedda utgifter, så kan det vara en bra idé att fundera över vad kortet behöver kunna täcka. Handlar det främst om sådant som spis, kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare så behövs kanske inget överdrivet högt belopp, men om det däremot kan handla om värmesystem och liknande så behöver man förmodligen ett högre belopp.

Använd kreditkortet på rätt sätt

Använd kreditkortet på rätt sätt

När du väl har fått ditt kreditkort så är det förstås viktigt att använda det på rätt sätt, det vill säga så som du har tänkt att använda det. Det är förstås lätt hänt annars att man använder det till onödiga inköp, eftersom man ändå har ett kreditkort.

Det är viktigt att tänka på att en nyttjad kredit är ett lån, och konsekvenserna kan bli stora om man inte betalar tillbaka. Efter påminnelseavgifter och inkassokrav så hamnar skulden till slut hos Kronofogden. Därför är det förstås viktigt att inte nyttja kreditkortet mer än vad man behöver, och att se till att man alltid kan betala tillbaka, oavsett om man gör det direkt eller delbetalar.

Om kortet ska användas dagligen eller ofta, till exempel till drivmedel eller i matbutiker, så kan det förstås vara en fördel att ha det i plånboken. Om det däremot används som alternativ till buffert så kan det vara ett bättre alternativ att låta det ligga någon annanstans, för att minska risken att man använder det spontant och i onödan.