Meny Stäng

Tips på goda gärningar

tips på hur du kan göra goda gärningar

En god gärning betyder mer än du tror
Visste du att när du hjälper någon annan, hjälper du också dig själv? Att fokusera på våra medmänniskors behov är en av våra starkaste överlevnadsinstinkter. När vi gör nytta kan vi glömma våra egna problem för en stund genom att fokusera på andra och som extra bonus kan vi göra en medmänniska glad!

Gör en god gärning – så lite kan betyda så mycket!

Visst finns det tillfällen i livet när man verkligen behöver göra en ordentlig insats; det kan handla om att försöka hjälpa någon som hamnat snett, ge en vän som separerat en plats att bo eller låna ut pengar till någon i knipa. Men oftast krävs inte särskilt mycket för att göra skillnad. Tänk hur ofta du möter någon vars dag kan bli bättre tack vare dig! Genom att sprida glädje gör du världen bättre, lite mer för varje dag.

Det enkla och det vackra

Tänk dig en stressig kväll efter jobbet. Du har precis hunnit handla, du måste hem och göra mat, det regnar – du är blöt, hungrig och trött. Just när du börjar känna ett lätt illamående och bara önskar att kvällen var avklarad och sängen väntade snubblar du till, matkassen slår emot ett träd, går sönder och varorna vräks ut över trottoaren. Folk som går förbi sneglar generat mot dig och hoppar runt mjölkpaket, brödpåsar och frysta piroger. Du börjar tafatt ta upp bananerna, tittar uppgivet på förpackningen med dina favoritpraliner, men det finns ingenstans att lägga varorna nu.

Just när du undrar om du måste lämna allt åt gatan och regnet hör du en vänlig röst: ”Vänta bara ett ögonblick!”. En tjej i tjugoårsåldern med ordentlig regnkappa ger dig ett bestämt ögonkast, springer runt hörnet och kommer snart tillbaka med två påsar från en gatugrill. Hon räcker över den ena och tillsammans plockar ni upp dina varor. När du förvånat mumlar ”Tack så mycket” ler hon och säger ”Äh, det var så lite, det gick ju snabbt! Ha det fint!” och försvinner bort över gatan. Nu känns inte kvällen så tung längre. Visst är du blöt och lite trött men middagen är räddad, alla matvaror ligger tryggt i påsarna och någon var så snäll att ta fem minuter av sin tid för att lösa en situation som kändes hopplös. Med lättare steg traskar du hem och gläds åt piroger och färska tomater. Till och med dagen därpå när du går förbi platsen där det hände ler du lite för dig själv och tänker på den hjälpsamma tjejen.

Gör en god gärning idag.

Se dina medmänniskor!

Faktum är att tjejen med regnkappa kände sig riktigt glad efteråt också. Hon gick också leende hem. Hon gjorde skillnad och det var så lätt!

Nästa gång någon stöter in i dig och säger ”Oj, förlåt!” – le glatt och säg ”Ingen orsak!”. Fråga din granne om du kan hjälpa till att bära upp barnvagnen, betala bussbiljetten åt någon som glömt plånboken hemma, hjälp en äldre dam att bära det rykande heta kaffet till kafébordet och säg till den nyanställda servitrisen som trasslat till beställningarna att du gärna väntar, du har ingen brådska. Se andra människor och märk hur bra det känns att göra andra glada och få varma leenden tillbaka. Och om någon inte märkte att du höll upp dörren, ja då gjorde i alla fall du något trevligt.

En liten god gärning, och dagen blir ljusare och omgivningen full av leenden!