Meny Stäng

Tjäna extra på att sälja plantor och sticklingar från ditt växthus

Sälja plantor och sticklingar

Har du ett växthus och gillar att odla? Visste du att dina gröna fingrar kan förvandla en hobby till en lönsam verksamhet? Idag köper och säljer många plantor och sticklingar över nätet. Här kommer några tips för hur du kan ta dig in i denna blomstrande marknad!

Sociala medier och Köp- och säljsidor

Inte alla har tiden, tålamodet eller talangen att föda upp nya plantor. Idag finns efterfrågan på sticklingar och småplantor; några vanliga webbplatser för denna verksamhet är köp- och säljsidor som Tradera och Blocket. Det finns också Facebookgrupper som man kan använda sig av för att sälja sina plantor. Ju mer plats du har för att odla plantorna, desto mer kan du sälja och tjäna. Tycker du om att odla och har ett växthus finns goda möjligheter att dryga ut kassan och samtidigt göra något du tycker är kul.

Lär känna marknaden

Undersök prisläget på olika plantor genom att hämta information från internethandeln. Där kan du också se vilka sorter som är mest efterfrågade. Den bästa tiden för denna typ av försäljning är under våren och sommaren. Det är då de flesta är intresserade av att köpa växterna, så det är viktigt att börja i tid för att ha dem klara tills dess.

Genom att välja bland de populäraste plantorna kan du vara ganska säker på att få dem sålda. Det är bra att starta med säkra kort och att odla sådant som du tycker är roligt och är bra på. Det finns många typer av blommor, örter och gröna plantor att välja mellan. Du sår antingen frön i jorden eller om du är en mer rutinerad odlare kan du sälja sticklingar från andra växter.

Välj dina växter väl!

Med tanke på att de flesta bara köper någon enstaka planta, är det bästa sättet att tjäna lite mer pengar att använda så stor plats som möjligt i ditt växthus för att kunna ta fram en stor kvantitet för försäljning. För att tjäna mer på varje försäljning kan du välja att ägna sig åt ovanliga och exklusiva växter.

Exempel på plantor som är populära är aloe vera, paradisträd, pelargonier, bladväxter av släktena Monstera och Alokasia samt många olika typer av örter. Duktiga odlare kan tjäna särskilt bra på sticklingar av ovanliga typer av orkidéer och hoyor.

Paketering

När du ska skicka en stickling/planta rullar du in den i hushållspapper som ska vara blött vid rötterna. Den blöta änden försluter du med plastfolie eller i en fryspåse och sedan lägger du ned växten i en skyddande förpackning. Det kan räcka med en liten kartong eller en toalettrulle. Klipp till emballaget så att innehållet ligger stilla inuti och förslut med tejp. Skriv adressen direkt på kartongen eller använd ett vadderat kuvert. Skriv gärna en uppmaning om att det är levande växter som måste behandlas varsamt i paketet och kom ihåg att inte skicka när det är minusgrader. Nu kommer plantan du odlat att kunna fortsätta sitt liv i ett annat hem och förhoppningsvis sprida glädje under lång tid framöver!