Meny Stäng

Tjäna extra pengar som ungdom

Tjäna extra pengar som ungdom

Många ungdomar vill börja tjäna extra pengar redan innan de gått ut gymnasiet, och om de inte börjat jobba innan de tagit studenten, vill de ofta börja jobba så fort som möjligt när skolan väl är avklarad. Att vara arbetslös som ungdom är vanligt, men inte särskilt roligt. Lyckligtvis går det att hitta utmärkta extrajobb för studenter som gör att du som ung kan få in en fot i arbetslivet. När du väl har fått ett extrajobb är chansen stor att du med tiden får fler timmar, och på sikt kan du ha sådan tur att det leder till ett fast jobb på heltid. Nu är det förstås inte alltid det som är målet. Ibland kan det vara fullt tillräckligt med ett extrajobb under tiden du studerar på högskola eller universitet. Många gånger är det så att studenter vill jobba extra för att slippa ta studielån från CSN. Det är förstås klokt tänkt, och om möjligheten och tiden finns är det smart att göra på det sättet. Att ha jobbat som ungdom är bra på flera sätt. Det gör att du samlar på dig referenser som du i framtiden kan använda när du vill söka heltidsjobb. Dessutom är det alltid positivt att ha arbetslivserfarenhet att lägga till i ditt CV.

Så har du störst chans att hitta jobb som ung

Om du är ung och vill hitta jobb kan det ibland tyckas svårt eller till och med omöjligt till en början. Många av de jobbannonser som du kan hitta via Arbetsförmedlingen riktar sig till personer med en längre utbildning och några års arbetslivserfarenhet. Det är inte den typen av jobb du letar efter. I stället behöver du hitta jobb utan krav på utbildning eller arbetslivserfarenhet. Det finns gott om sådana jobb, det gäller bara att hitta dem. En god start kan vara att besöka webbsidan Meet a Student som har specialiserat sig på studentjobb, såväl heltidsjobb som extrajobb. Där finns det även möjlighet för den som är intresserad att hitta en traineetjänst. Du kan enkelt ladda upp CV, göra personlighetstest samt skicka in spontanansökningar till företag. Om du har frågor som du vill få svar på innan du ansöker, går det också lätt att få kontakt med personer på företagen där.

Att tänka på för att snabbt hitta jobb

Att tänka på för att snabbt hitta jobb

För att komma ur arbetslösheten finns det vissa saker du bör tänka på. Du bör ägna en del tid åt att få ditt CV riktigt bra. Även om du inte har någon särskild arbetslivserfarenhet kan du framhäva dina styrkor. Egenskaper som du vet är positiva kan du lyfta fram, och du kan även peka på projekt du genomfört som kan visa att du verkligen besitter dessa egenskaper. Du bör även arbeta på personliga brev, så att du formulerar dig på ett moget och bra sätt, och lyfter saker som inte hanteras i ditt CV. Kom också ihåg att ett personligt brev ska vara just personligt. Det bör vara tydligt att det verkligen avser just det jobb du söker, och inte är ett allmänt brev som skulle kunna användas till vilken tjänst som helst.

Naturligtvis behöver du inte skriva om hela brevet från grunden varje gång du ska söka ett nytt jobb. Däremot bör du se till att ändra den del av brevet där du beskriver varför tjänsten skulle passa dig, och vad som gör att du intresserar dig för företaget. Tänk också på att leta efter jobb på flera sätt. Använd gärna Meet a Student, men fråga även runt i din omgivning för att se om någon du känner vet om en arbetsplats där det finns extrajobb. Det gäller att hålla ögon och öron öppna. Du vet aldrig när det kan tänkas dyka upp en möjlighet.