Meny Stäng

Tjäna pengar som skribent eller översättare

Tjäna pengar som skribent

Älskar du att skriva men inte riktigt vet hur du ska nå din fulla potential?

Kommunikation är en av mänsklighetens viktigaste verktyg eftersom det i mångt och mycket är en avgörande del till vår fortsatta överlevnad. Vi behöver använda den oavsett vilket situation vi befinner oss i och kan vare sig vi vill det eller inte bli av med den. Idag fullkomligt överöses vi med ständig information och kan på något sätt kommunicera oavsett var vi befinner oss. Att skriva är en kommunikationsform som också fått sin beskärda del av denna informationskaka. För många är skrivandet ett sätt att tjäna pengar, det kan vara i form av frilansskribent till olika publikationer eller jobba som översättare om man är duktigt på fler än ett språk. Att tjäna pengar som skribent online innebär en stor del av frihet, då du kan jobba online. Privatlån24 har fler tips om hur du tjänar pengar online, så gör ett besök där för att få mer inspiration.

Utbildning eller inte?

I takt med det senaste decenniets digitalisering samt framväxt av olika sociala medier kan idag alla fungera som en slags skribent. Med all respekt för utbildningar samt allt de står för är det idag betydligt lättare att kunna nå ut till den stora massan utan att för den delen vara anställd på ett medieföretag eller en tidning. Med det sagt behöver gemene man ändå i grunden ha någon slags förståelse för hur skrivande i olika plattformar går till och vad det innebär att publicera något som i stort sett alla på ett eller annat sätt kan ta del av. De flesta av oss läser antagligen hellre en artikel från en trovärdig källa än om det skulle vara skrivet av vem som helst. Tyvärr har digitaliseringen och den enorma mängden information vi dagligen utsätts för skapat en motsatt riktning. Vi väljer oftast att läsa sådant vi vill ska vara sant snarare än det som faktiskt är det.

Legitimerat

De flesta av oss är oundvikligen skribenter idag utan att vi egentligen tänker på det. Det digitala revolutionen har skapat utrymme både för bloggar och sociala medier där vi på gott och ont kan ta del av all världens information. Vi har allt vi behöver i fickan och vi kan med fördel rapportera och spela in händelser oavsett var vi befinner oss för att sedan dela det här med hela världen.

Faktum kvarstår dock att det behövs lite mer än så för att kunna tjäna pengar på verksamheten.

Olika vägar att gå

Först och främst går det att utbilda sig inom medievetenskap eller journalistik för att på så vis öka möjligheterna för en anställning på exempelvis en tidning. Det här blir i det aktuella fallet i så fall ditt jobb vilket du också självklart kommer att få lön för. Det varierar mellan olika företag samt tidningar och scoopets storlek kommer också spela roll för den kommande ersättningen.

Det finns både högskolor, universitet samt mindre folkhögskolor som erbjuder den här typen av utbildningar.

Det finns webbsajter som exempelvis BoostContent, där du har möjlighet att skriva artiklar åt flera olika kunder de får artikelbeställningar av. Efter att ha gjort en skriftlig provtext som behöver bli godkänd kan skribenten välja mellan olika uppgifter som kunder gjort beställningar på. Här väljs sedan en artikel ut som behöver skrivas och bli godkänd för att ersättning ska betalas ut.

Han jobbar som frilansskribent

Prova lyckan som frilansskribent

Det går också att prova lyckan som frilansskribent där du likt en konsult skickar in olika artiklar, reportage och så vidare till tidningar eller företag som i sin tur kan välja att publicera dessa.

Som tidigare nämndes står sociala medier och liknande plattformar för merparten av de nyheter som idag når ut till den stora massan. Med rätt inställning, lite tur och sponsorer finns det möjlighet att även gå den här vägen för att kunna tjäna pengar som skribent. Oavsett vilket gäller det att genomföra det på ett sätt som fångar läsaren och sticker ut på ett unikt sätt.