Meny Stäng

Underhålla på stan

Ett väldigt populärt sätt att tjäna en extra slant på bland dem som har en viss talang för musik eller underhållning är att underhålla på stan, dvs. på allmänna platser av något slag. För trots att det inte är ett måste för allmänheten att ge dig pengar ”som tack” för detta, är det ändå vanligt att folk gör det. Så man kan tjäna en hel del pengar genom att uppträda på stan. Exakt hur mycket pengar det kan röra sig om varierar dock en hel del, eftersom folk tenderar att ge en olika mycket pengar beroende på hur bra eller originell du är.

underhålla på stan

Detta betyder förstås att den som är extremt duktig på att sjunga eller spela ett instrument eller som helt enkelt kan något som folk förmodligen inte sett förr kan tjäna betydligt mer än den som gör något ganska ”main stream”, så att säga, dvs. ett uppträdande som de flesta förmodligen redan sett förr. Vet du med dig att din talang är väldigt ovanlig bör du därför framför allt överväga detta alternativ!

Men hur lagligt är det egentligen att framträda på stan?

Det beror på var det är man tänkt att göra detta, för olika kommuner avgör själva vad som gäller för detta i just deras kommun. Detta betyder förstås att reglerna för detta varierar mellan olika kommuner. Det finns därför inga regler som gäller för hela Sverige eller liknande. Du bör därför alltid kolla upp vad som gäller för just den kommun där du tänkt uppträda innan du sätter igång.

Göteborgs kommun är t.ex. kända för att ha väldigt strikta regler för detta idag, medan många av de mindre orterna knappt har några regler alls för detta.

I regel gäller dock att du inte aktivt tvingar folk att betala dig något, att du inte blockerar något, som en utfart eller ingång eller liknande när du uppträder, inte uppträder mitt i natten eller på andra udda tider och att du inte tjänar allt för mycket pengar på dina uppträdanden för att du inte ska behöva ha särskilda tillstånd för att uppträda. (Då kan detta nämligen inte räknas som hobbyverksamhet längre)

Dock är det viktigt att lägga till att om du avser att använda dig av förstärkare när du uppträder så kan det vara så att helt andra regler gäller, så se framför allt upp om så är fallet!

Några andra saker att tänka på innan du uppträder någonstans

För att du ska kunna samla in pengar måste du lägga något framför dig där folk kan lägga eller slänga i pengar. Gitarrfodral är populära för detta ändamål bland dem som spelar gitarr, och även hattar är vanligt förekommande, men i princip kan man använda sig av vad man vill för detta.

Vi rekommenderar dock att man inte väljer något allt för udda eller konstigt för detta, eftersom detta kan göra det svårare för folk att förstå var de ska lägga pengarna, även om de kanske skulle vilja göra det.

Det är även att rekommendera att du verkligen ser till på att bli bra på det du ska uppträda med, vare sig det är ett instrument, en viss sång eller något annat du har i åtanke. Detta gör nämligen som sagt för det allra mesta att du kommer att tjäna mer, så vänta med dina framträdanden tills både du själv och andra, t.ex. dina närstående, tycker att du är riktigt bra!