Meny Stäng

Välj ett kreditkort som passar dig

välj rätt kreditkort

Ett kreditkort är kopplat till en kredit. Det betyder att du kan handla vid ett tillfälle och betala vid ett annat. Den som givit ut kreditkortet, ofta en bank eller ett annat låneinstitut, lägger ut pengarna och du får en faktura i slutet av månaden att betala. Ett kreditkort innebär alltså i praktiken att du lånar pengar. Du kan använda kreditkort för att köpa varor och tjänster. Inköpsstället måste dock acceptera kortet. Med ett kreditkort kan du också plocka ut sedlar i uttagsautomater. Ett kreditkort skiljer sig från ett debetkort eller ett betalkort. När du handlar något med ett betalkort dras pengarna direkt från ditt bankkonto.

För att få ett kreditkort bedömer den som ger ut kortet din kreditvärdighet, alltså om du har ekonomiska förutsättningar för att klara av att betala krediten. Många kreditbolag har också en åldersgräns. Det kan vara allt från att du måste ha fyllt 18 år för att få kreditkortet till att du måste vara 25 år. Det är också viktigt att förstå att du kan behöva betala en ränta på krediten. Kreditio.se jämför kreditkort på svenska marknaden och hjälper dig hitta det bästa kreditkortet smidigt.

Vilket kreditkort ska man satsa på?

Det finns flera olika typer av kreditkort och här ska vi gå igenom några vanliga kort. Innan du bestämmer vilket kreditkort som passar dig kan det vara bra att fundera över bland annat räntan på krediten, hur stor den beviljade krediten är, årsavgiften och om kortet ger några bonusar eller förmåner. Jämför gärna flera olika kreditkort och välj det som bäst möter dina behov.

 • Shoppingkreditkort
  Ett shoppingkreditkort kan ha olika kreditbelopp. Det finns faktiskt shoppingkreditkort som beviljar kredit upp till 100 000 kronor. Om du har ett shoppingkreditkort får du ofta bra rabatter i olika affärer och webbutiker. Till en del shoppingkreditkort kan du få en kompletterande reseförsäkring.
 • Resekreditkort
  Ett resekreditkort passar särskilt dig som reser mycket. Det är ett kort som kan ge bonus på olika inköp men också cashpoints som du kan använda när du bokar resor. När du använder kortet får du alltså poäng som du senare kan använda för att till exempel köpa flygbiljetter eller boka på extra bagage. Ett resekreditkort kan också ge reseförsäkring, avbeställningsskydd och fria uttag i automater både i Sverige och utomlands.
 • Cashbackkreditkort
  Till skillnad från ett shopppingkreditkort får du tillbaka pengar när du handlar med ett cashbackkreditkort. Med kreditkortet kan du handla allt från mat till resor och drivmedel och på dina köp får du en återbäring. Tänk dock på att du ofta betalar en årsavgift för kortet.
 • Matkreditkort
  De flesta stora matkedjor erbjuder sina kunder kreditkort. När du handlar med kreditkortet får du normalt några procent i bonus och du får också ofta olika erbjudanden och rabatter när du handlar i affären. Även med detta kort kan det ingå en reseförsäkring när du betalar en resa med kortet.
 • Bensinkreditkort
  Med ett bensinkreditkort får du rabatt varje gång du tankar på bensinstationen. Ibland kan det också ingå andra förmåner som till exempel rabatter på olika inköp på macken. Många tankkort ger också bonus på köp du gör på andra ställen och många är också helt utan årsavgift.