Meny Stäng

Valutahandel

Valutahandel fungerar på samma sätt som aktiehandel med den huvudsakliga skillnaden att du handlar med valuta och inte företagsandelar. Samtidigt finns det några betydande skillnader som faktiskt gör det enklare med valutahandel. Det är fortfarande en förutsättning att du lär dig förutspå hur valutakurserna rör sig, men i regel rör det sig om förändringar på mindre än 2% om dagen.

Risktagande

Precis som de flesta typer av investeringar innebär valutahandel att ta risker. Du kan inte kontrollera hur valutakurserna rör sig. Det enda du kan göra att lära dig läsa av kursrörelser och förutspå upp- och nergångar. En stor skillnad mellan valutahandel och aktiehandel är att valuthandeln kräver att du är lite mer aktiv på marknaden. Förändringar sker snabbt, och för att kunna tjäna pengar gäller det att vara med när det sker. Det kan gå snabbt att tjäna en hacka för den som är aktiv, men det kan gå lika snabbt att förlora investeringen.

valutahandel

Du ska naturligtvis inte se detta som någonting avskräckande, utan mer som en uppmaning att vara medveten om risken. Det mesta som handlar om att tjäna pengar online handlar om att investera först och skörda sedan, och för den som är beredd att investera ordentligt finns det väldigt mycket frukt att skörda.

Upplärning med ett demokonto

Precis som när du handlar med aktier gäller det att hitta en strategi som fungerar. Det här med att hitta en strategi kan vara en utmaning om du inte är insatt i den valutavärlden, så det är alltid en fördel att lära sig grundläggande teori om aktie- och valutahandel och därefter lära dig i praktiken genom att skapa ett så kallat demokonto.

Ett demokonto innebär helt enkelt att du inte investerar några verkliga pengar, utan du säljer och köper valuta på låtsas. Det är mycket effektivt att följa upp dina teoretiska kunskaper med lite praktisk övning innan du ger dig in i hetluften och satsat dina egna pengar. Det kommer hjälpa dig att undvika svidande förluster samtidigt som det ger dig en större chans att håva in de stora pengarna.

Att förutspå förändringarna

Oavsett om du handlar med aktier eller valuta gäller det att lära sig läsa av och förutspå förändringar på marknaden. För att lyckas med detta och komma igång med att tjäna pengar på valutahandel finns det några grundläggande och ovärderliga saker att hålla koll på.

Ränta

Hur hög är ett lands valuta? Följer du valutanyheterna kan du få siffror på detta vilket innebär ovärderlig information när du väl är insatt i det hela. Tumregeln är att ju högre ränta en valuta har, desto mer kan du tjäna på det.

Ekonominyheter

Håll koll på de senastenyheterna inom den ekonomiska världen, för det är där du kan få stor hjälp att förutspå vart kursen är på väg. De stora företagens och bankernas information och agerande är bland det bästa underlaget du kan få om valutaförändringar.

Den tekniska analysen

Det är med hjälp av den tekniska analysen du kan läsa av förändringarna i valutorna närmare och lära dig se detaljerna bakom de stora händelserna. Det finns fyra olika modeller för hur den tekniska analysen går till, och för att ge en tydligare bild av vad det handlar om kan man jämföra analyserna med strategier för hur du väljer att läsa av förändringarna.

Den tekniska analysens olika strategier

När du har koll på de grundläggande teoretiska bitarna och när du har fått lite praktisk övning, då är det dags att börja fundera på vilken eller vilka strategier du vill rikta in dig på. När du nu har hittat logiken bakom hela grejen med valutahandel återstår att hitta logik i de strategier du bestämmer dig för att nyttja. Att vänta med val av strategi tills du har nått hit är det mest effektiva då du kommer ha lättare att se de mönster som är avgörande för att du ska kunna läsa av marknadsrörelserna.

Teknisk analys

Det finns fyra strategier, men det rekommenderade är att du håller till en eller möjligtvis två. Här får du en liten genomgång av dessa.

Elliots vågteori

Den här strategin utgår ifrån att hitta det logiska mönstret för hur grafer och vågor rör sig. Det som skiljer rörelserna åt är enbart tidsramarna, för oavsett om det handlar om en 5 minuters-graf eller en veckograf är mönster och kombinationer alltid uppbyggda på samma sätt.

Fibonaccis talföljd

Den här strategin utgår ifrån en matematisk talföljdsmodell som skapades på 1200-talet. Teorin innebär att i en talföljd läggs det två senaste siffrorna ihop för att skapa ett stigande siffermönster(ex. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 osv). För att förenkla det hela använder man Fabinaccital med förutsättningen att en valutakurs alltid tenderar att återhämta sig. Mönstret kan hjälpa dig att ta reda på när.

Stochastic Oscillator

Den här metoden innebär att du jämför ett nuvarande pris på en valuta mot ett tidigare pris inom en bestämd tidsram. Det här hjälper dig att agera på en valuta vid rätt tidpunkt samtidigt som det visar på hur ofta en valuta har blivit köpt eller såld.

RSI

RSI, eller Relative Strength Index, är en utveckling av Stochastic Oscillator och den mest kända strategin på marknaden idag. Med den här metoden får du inte bara ut hur ofta en valuta har blivit köpt eller såld, utan även om den har genererat mestadels vinst eller förlust inom en angiven tidsperiod.

Trading robots

Idag finns det så kallade trading robots som du kan använda när du köper och säljer valutor. Robotarna använder sig utav någon av de ovanstående strategierna, och du kan ställa in så att roboten sköter dina valutaaffärer åt dig helt och hållet om du så vill. Det kan vara ett alternativ för dig som inte har så mycket tid att ägna åt valutahandel. Du kan självklart gå in och handla manuellt närhelst du önskar.

Välj rätt valutamäklare

Det finns en rad valutamäklare på marknaden, och det gäller för dig att hitta den som gynnar dig bäst. En bra grej att leta efter när du kliver in i hetluften för första gången är att välja en mäklare som stänger din position innan du går på minus. Din position är förenklat din ekonomiska balans.

Topprankade valutamäklare

  • IQ Option
  • eToro
  • AvaTrade
  • Plus 500
  • Easy-Forex
  • Markets.com