Meny Stäng

Vilket sorts elavtal ska man välja

Har på sistone verkligen fastnat i det här med el och energi som ju är oerhört intressant när man tänker efter. Så mycket av vårt samhälle och hur det funkar tar man ju för givet men mina ögon öppnades för detta när det nu under flera omgångar har varit brist på el runtom i Sverige. Dessutom är ju nätavgiften så pass hög att man ryggar tillbaka när man får elräkningen.

Nu under 2022 har ju elpriserna skjutit i höjden och många har letat för att hitta elvatal som får ner kostnaderna för förbrukningen. Letar du efter aktuella priser på elavtal? Du hittar uppdaterade priser hos www.billigastelavtal.com.

Samfaktura på elavtal

Ett elavtal har jag lärt mig kan betyda flera olika saker då jag listade ut att jag hade en samfaktura från Fortum. Då hade de bakat in både nätavgift och elhandeln på samma faktura för att det skulle bli smidigt enligt dem själva. Men för mig var det snarare tvärtom då det var väldigt svårt att särskilja vilka kostnader som går att påverka genom min förbrukning. Jag kom att lära mig att nätavgiften går det inte att göra något åt då den är till för att underhålla elnäten. Däremot så är man fri att välja vilket elhandelsbolag man vill. För att verkligen klura till det så gick inte min autogirobetalning till Fortum utan något energikundservice så fattade inte att det var elfakturan heller. Skulle med andra ord varit noggrannare.

Fast eller rörligt elpris

Nu när jag då tog tag i det här så var jag på väg att bara välja ett nytt rörligt elavtal med billigare elpris men stannade och tänkte efter om jag ville ha rörligt eller fast elpris. Efter att ha hört om hur det blivit strul med produktion av el så tänkte jag att jag inte ville åka på något maxat elpris inom de närmsta åren. Har en rätt snål budget och en familj att försörja så vill ha säkerhet framför att följa någon form av kurs på ström. Nu var det tur att det var sommar för då hittade jag ett riktigt billigt elpris som jag kunde binda upp mig på under 24 månader framöver via Lumo Energi. Ingen av de andra elbolagen var i närheten av att kunna erbjuda det elpriset.

elavtal

Timavtal

Detta bedömde jag var alldeles för riskfyllt då man ju inte pallar kolla i någon app varje dag vad elpriset står på. Så viktigt är det ju inte med elpriset utifrån de 2000 kWh jag förbrukar i el varje år. Luktar marknadsföringstrick här måhända?

Sammanfattning

Mina slutliga ord måste jag säga är att ha koll på ditt elavtal för jag har redan sparat massa på att byta elavtal. Sen vilket du väljer antar jag beror på dina individuella förhållanden och vad du tycker om helt enkelt. Med min begränsade budget var det viktigt med fast elavtal och ett bra elpris. Kan ju vara en smart strategi om du precis som jag är osäker på vart den svenska elbranschen är på väg och inte orkar byta elavtal för ofta bara för att elpriset gått upp.