Meny Stäng

Vinprovare

Att jobba som vinprovare låter kanske som ett rent hittepåyrke som ingen kan ha, utan som är något som man mest kallar sig själv på skämt. Så är det dock inte riktigt, för bland annat Systembolaget har faktiskt nytta av personer som har en känslig smak och kan känna nyanser av olika slag. Detta eftersom de då kan använda dessa personer just för att prova viner.

Dock räcker det som vinprovare inte bara tyvärr att känna av olika smaker, det är också ett måste att kunna beskriva de smaker man känner samt memorera dessa, samt helhetsintrycket av vinet med mera. Med andra ord är det precis lika viktigt att kunna förmedla det man känner till andra, som vill veta vad ett visst vin smakar av olika skäl.

Matcha rätt vin med rätt mat

Det vanligaste skälet till att folk vill veta hur ett visst vin smakar, och därför behöver hjälp av en vinprovare är förstås att de vill kunna matcha rätt vin med rätt mat, så att ha en viss insikt i vilka viner som passar med vilken mat är också viktigt, åtminstone baserna gällande detta, så att man kan spinna vidare på det sedan.

vinprovare

Om detta låter som något du skulle kunna tänka dig att göra, och som något du till och med kanske skulle kunna vara bra på, bör du läsa mer om Systembolagets så kallade testpaneler på deras hemsida. Dessa paneler är öppna för de flesta, utom vinproducenter, vinimportörer, vindistributörer och medieanställda som kan anses vara partiska av olika skäl, men givetvis måste du kunna en hel del om vin sedan tidigare för att kunna göra ett bra jobb. Och det säger sig egentligen självt, men att ansöka om jobbet är givetvis inte lönt det om du inte verkligen gillar vin! (Men vi antar att du förmodligen inte ens hade läst så här långt om så inte varit fallet).

Anordna vinprovningar

Emellanåt kan även olika tidningar och andra medier anordna vinprovningar där olika viner jämförs med varandra, och har man turen med sig kan man förstås även prova viner i samband med dessa. Dock är dessa inte lika regelbundet förekommande som just Systembolagets testpaneler, vilket gör att vi rekommenderar dem i första hand, men som sagt finns det alltså andra alternativ också, om du föredrar det.

När du väl testat att vara vinprovare ett tag kan du även överväga att utbilda dig till sommelier, som en vidareutveckling av detta. Det finns flera olika utbildningar som man kan välja för detta, men kolla alltid upp så att utbildningen du väljer är godkänd av den rätta branschföreningen, för alla sommelierutbildningar som anordnas i Sverige är tyvärr inte seriösa.

Trots att sommelier och vinprovare inte alls är samma sak, långt ifrån till och med, kan man ändå ha stor nytta av att ha varit vinprovare tidigare som sommelier, så om sommelier är ditt slutliga mål, så att säga, kan det vara en mycket bra början att börja som vinprovare för att sedan ta nästa steg – alltså till sommelier – när man känner sig redo för detta.