Meny Stäng

Virtual assistent

Ett populärt extraknäck som kan utföras på distans, med kunder från hela världen, är att jobba som virtual assistant. På svenska heter det virtuell assistent, och friheten med jobbet gör att det blivit något av ett trendjobb. De flesta virtual assistant-jobb ansöker man nämligen om via Internet, utan att ens träffa sin arbetsgivare, så virtuellt är detta yrke!

Det finns många sajter där man kan ansöka om att få bli virtual assistant eller leta upp en virtual assistant om man själv behöver det men Upwork är en av de största sajterna för detta, så det är en sajt vi kan rekommendera för de flesta som är intresserade av yrket.

Att jobba som virtuell assistent.

För att jobba som virtual assistant krävs det åtminstone just nu att man har goda kunskaper i engelska, eftersom de flesta företag och personer som söker virtuella assistenter inte är svenska, även om man kan ha tur och hitta en svensk kund i vissa fall. Men detta hör alltså till ovanligheterna, så räkna inte med detta, utan din förutsättning bör vara att du förmodligen kommer att jobba med en utländsk kund när du ansöker om dessa jobb.

Vad gör man som virtual assistent?

Vad man gör som virtual assistent.

Det varierar väldigt mycket, för olika kunder och företag har mycket olika behov. Det är dock vanligt att det rör sig om någon slags research, mailkommunikation, datainmatning eller liknande. Med andra ord är de flesta arbetsuppgifterna relativt lätta, vilket gör att detta är ett extraknäck som passar många, för i de flesta fall kräver inte kunderna och arbetsgivarna att man har några speciella förkunskaper.

Även uppgifter som en personlig assistent ofta utför, som att boka saker som boende, biljetter med mera, boka möten och så vidare, är vanligt förekommande för virtual assistants, vilket vad vi förstår är anledningen till att dessa positioner brukar kallas för just virtuella assistenter.

Tidigare erfarenhet

Ange om du har tidigare erfarenhet

Dock kan det trots detta i vissa fall vara meriterande med tidigare erfarenhet som virtual assistant, så har du jobbat som detta tidigare, ange gärna det när du ansöker om nya sådana uppdrag. Det finns även vissa kunder som ger sina virtuella assistenter en viss utbildning innan de börjar jobba, så sker detta, är det inget konstigt med det, men det är samtidigt inget du alltid kan förvänta dig när du ansöker om dessa jobb.

Man tjänar dock inga jättesummor på bara ett enda virtual assistant uppdrag, och det förväntas i regel inte heller att du ska jobba heltid med detta, så många som är lite mer erfarna gällande detta antar faktiskt flera sådana uppdrag samtidigt, för att på så vis få mer att göra och öka sina inkomster.

Innan du antar ett jobberbjudande om att få jobba som virtual assistent åt någon är det väldigt viktigt att du får mycket information om just den position det gäller. Detta eftersom både ersättning, arbetsuppgifter och en hel del annat kan variera. De flesta arbetsgivare är bra på att ge intresserade arbetstagare detta, men skulle så inte vara fallet, var inte rädd för att fråga tills du känner att du vet tillräckligt mycket om positionen ifråga. Det är alltid svårare att ta sig ur ett jobb man redan sagt att man ska göra än att tacka nej till något som man inte känner sig säker kring.

Att söka uppdrag som virtual assistent