Meny Stäng

Webbhotell

Webbhotell jag själv använder för att tjäna pengar
Här presenteras vad ett webbhotell är, vad det kostar och vad du bör tänka på när du väljer ut ett webbhotell till dina hemsidor. Slutligen listar jag dem webbhotell jag själv använder till mina hemsidor och som jag kan rekommendera.

Vad är ett webbhotell?

Du har säkert hört ordet webbhotell i olika sammanhang, men kanske inte riktigt förstår vad det är och vad det används till. Här ska vi försöka reda ut begreppen, samt komma med lite tips.

Ett webbhotell är helt enkelt ett typ av hotell för internetsidor eller webbsidor som man också säger. Det innebär att webbsidorna blir möjliga att komma åt, 24 timmar om dygnet från vilken dator som helst som är uppkopplad mot internet. För att använda webbhotellet laddar man upp sin eller sina sidor till en server, som alltid är uppkopplad mot internet. Det kan låta krångligt och kostsamt, men är väldigt enkelt. Det är lika lätt att flytta sina filer till något webbhotell, som att flytta över mp3-filer till en musikspelare.

webbhotell

Men det finns olika typer av webbhotell, byggda på olika typer av system. Vanliga standardsystem är Linux och Windows. Om du inte är speciellt avancerad spelar det mindre roll vilken typ av system som du väljer. Med ett webbhotell hyr du alltså plats på en server, och du slipper alltså att skaffa en egen server. Istället betalar du en avgift varje månad, i utbyte mot utrymme på nämnda servern. Där kan du sedan lägga upp din hemsida eller domän.

Vad sköter webbhotellet åt dig?

Företaget som står bakom det webbhotell som du hyr av kommer att sköta all den teknik som behövs, samt säkerhetskopiering. Det gör att du slipper dessa tråkiga moment och istället kan ägna dig helhjärtat åt det roliga med att driva en hemsida.

Vad kostar ett webbhotell?

Priset på webbhotell varierar, men brukar börja på runt 100 kronor/månad. Visst finns det ännu billigare webbhotell som bara kostar några tior, men då får du också vad du betalar för – inte mycket alls. Det är viktigt att webbhotellet fungerar som det ska, så lägg hellre lite mer pengar än inga alls. De billiga webbhotellen saknar ofta support och servrarna är många gånger så överbelastade att de kraschar då och då.

Det finns också gratis möjligheter att lägga upp en hemsida på nätet och det samma gäller här, du får helt enkelt vad du betalar för. Dessutom brukar det innebära att hemsidan peppras med mängder av reklam, vilket troligen skrämmer bort dina besökare, än lockar till fler.

Hur väljer man rätt?

För att välja rätt webbhotell måste du reda ut vad du ska ha din hemsida till och vilka krav du har. Om du har en hemsida som ska sälja saker, måste du vara säker på att hemsidan alltid är tillgänglig, annars kan du ju förlora pengar på att den ligger nere ett tag! I dessa fall finns det ju liten eller ingen anledning att snåla in på kostnaden för ditt webbhotell, varför det rekommenderas att du betalar en del.

Om du bara har en hemsida för skojs skull är det ju inte samma katastrof om något skulle strula. Här kan ett billigt webbhotell mycket väl kunna fylla dina behov. Du måste helt enkelt bestämma dig för hur viktigt det är med kvalitén och pålitligheten, gör inga förhastade beslut!

Listan med webbhotell som jag använder till mina hemsidor:

1. Loopia
Loopia erbjuder två webbhotellspaket – Privatpaketet och Företagspaketet. I dessa ingår redan från början det mesta man behöver för att publicera sin hemsida på Internet. Givetvis går de också att i efterhand utöka med diverse tilläggstjänster. Utöver Loopias webbhotellspaket erbjuder de även domännamn till låga priser. Jag har flera paket hos Loopia och på varje paket har jag mellan 15-30 domäner samlade, det gör att jag kan hålla nere utgifterna per hemsida jag driver. Snabbt och enkelt att registrera nya domäner, samt en lättanvänd kontrollpanel gör att jag rekommenderar Loopia som mitt förstaval.

2. Surftown
Surftown är ett prisvärt alternativ och ett av de webbhotell jag valde när jag började jobba som affiliate. Deras låga pris gör dem till ett intressant webbhotell. De ligger i Danmark, men supporten finns på svenska.

Dedikerade servrar
Behöver du en dedikerad server kan jag rekommendera Citynetwork.se